Wat is hooikoorts ?

Wat is hooikoorts ?

Wat is een allergie ?

   Een allergie is een abnormale overdreven reactie van ons immuunsysteem tegen stoffen die van buiten ons lichaam komen. De meeste mensen hebben van de blootstelling aan die stoffen geen last. We kunnen in contact komen met allergenen via de huid, via voeding of door ze in te ademen. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van allergische reacties.

Wat is hooikoorts ?

Hooikoorts is een seizoensgebonden allergische reactie van de bovenste luchtwegen op het stuifmeel van bloemen, grassen of bomen. De klachten zijn typisch seizoensgebonden omdat ze samenvallen met de bloeiperiode van de respectievelijke planten. Om te bepalen aan welke plant men allergisch is kan de pollenkalender een heel handig hulpmiddel zijn. Allergie tegen bomen komt meestal voor van februari tot juni. Wie allergisch is aan grassen heeft meestal symptomen van mei tot juni en reageer je op bloemen en kruiden dan zijn er eerder klachten van april tot oktober.

De klachten zijn ook meest uitgesproken bij droog, zonnig en winderig weer, wanneer het stuifmeel vrij in de lucht kan circuleren. Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld en verminderen de klachten sterk.

 

Hooikoorts is op zich niet gevaarlijk maar kan wel vervelende klachten veroorzaken, vooral ter hoogte van de neus en de ogen zoals :

  • jeukende neus, niesbuien, loopneus en/of verstopte neus.
  • Jeukende, tranende of branderige ogen soms met roodheid of zwelling
  • droge jeukende keel
  • kriebelhoest

Behandeling

De eerste behandeling bestaat erin om zo weinig mogelijk met stuifmeel in contact te komen. Op zonnige droge dagen vermijd je dan ook beter buitenactiviteiten. Hou ook de ramen en deuren gesloten. Het is beter om na een regenbui een wandeling of een fietstochtje te doen. De was droog je best ook niet buiten. Aan zee of in het hooggebergte is de concentratie pollen in de lucht duidelijk lager. Dit kan interessant zijn bij je reisplannen.

Er bestaan ook heel wat anti-allergie geneesmiddelen, de zogenaamde antihistaminIca, die de symptomen draaglijker kunnen maken. Wij kunnen je in de apotheek daarover zeker advies geven.